Stamopbouw

In de vele jaren dat ik nu duiven heb, heb ik geprobeerd een mooi hok met duiven te vormen. Mooi heeft voor mij een dubbele betekenis. Ten eerste mooi in de hand en op het oog. Een prachtige lichtkras, een mooie blauwe witpen waarvan je geniet als je die in de hand pakt en of ziet stralen in zijn bak. Ten tweede mooi in de zin van vroeg op de klep. Presteren dus. Ik vind het erg belangrijk dat dit samengaat.

De duiven waarmee ik begonnen ben, blijven natuurlijk erg belangrijk voor me. Veel van de liefhebbers van wie ik deze duiven heb gehad zijn niet meer onder ons. Toch wil ik uit dank hun naam hier wel noemen op deze site. Tot op de dag van vandaag zitten er nog steeds nazaten van deze duiven op mijn hok en in de pedigree van diverse topduiven.

Mijn vader Karel van den Bogaard

Als eerste wil ik natuurlijk mijn vader Karel van den Bogaard noemen. Door hem ben ik in de duivensport gerold en tot op vandaag deel ik de liefde voor de sport met hem. Mijn vader is een echte duivenliefhebber.

Hij wilde overal op meedoen, maar had niet de middelen en de motivatie om ervoor te doen wat volgens mij nodig is. Mijn ambities snelden hem voorbij. Als Comb van den Bogaard hebben we vele mooie uitslagen gemaakt en kampioensschapen gewonnen. In 1996 ben Ik gestopt met de combinatie om op eigen adres te gaan spelen met de jonge duiven. In 2013 won Ik de eerste van La Souterraine in afd 2 Brabant 2000 en hij won de 2e prijs. Dat was een ervaring om nooit meer te vergeten.

Dit jaar heeft hij besloten zelf te stoppen met de duivensport na 71 jaar. Op dit moment is hij mijn trouwste supporter en hier ben ik erg blij mee en supertrots op. Hopelijk kan hij de duivensport op deze wijze nog jaren blijven volgen. Ik zeg wel eens: “Wat heb je me toch aangedaan met de duivensport,” maar eigenlijk ben ik hem hier zeer dankbaar voor. Duivensport is voor mij een prachtige vrijetijdsbesteding en Ik hoop voor velen een hele mooie hobby.

Janus Metsaars Rijen

Als jeugdliefhebber had Ik een allegaartje aan duiven, het was geen eenheid. In ons dorp woonde toen Janus Metsaars en die speelde geweldig met de duiven. Die man leerde ik als klein manneke kennen en ik heb hem altijd als mijn opa beschouwd. Hij had een geweldig mooie collectie duiven die afstamde van duiven van het Gebr Janssen Arendonk. Van hem bekwam ik een ronde late jonge in het jaar dat Janus generaal kampioen is geworden in PV het Zuiden. Uit al zijn beste duiven had Ik jonge. De prestaties schoten omhoog, ik leerde toen hoe goede duiven moesten aanvoelen etc. Vanaf dat moment was ik verkocht en verknocht aan de mooie en vooral goede Janssen duiven die wisten wat prijsvliegen was, zeker bij heel mooi weer. Janus was een meester in het motiveren van de duiven en haalde vooral met duivinnen op nest vele kopprijzen.

Frans de Hoogh Rijen

Mijn grootste leermeester is ongetwijfeld Frans de Hoogh. Frans was een groot kampioen en had een geweldig hok met duiven. Hij heeft me ontzettend veel over de duiven bijgebracht. Hij kreeg veel bezoek van mensen die over de duiven kwamen praten, maar zeker ook om de duiven van Frans te bekijken. Ik kreeg dan van hem de opdracht om een bepaalde duif van het hok te halen waar de aanwezigen dan hun mening over gaven.

Ik luisterde dan altijd heel goed en als Ik dan de duif weer naar z’n hok bracht, bekeek ik de duif en probeerde te voelen of kijken naar wat er volgens de aanwezige liefhebbers zo goed was. Ook heeft Frans me laten zien wat er gedaan moest worden om duiven het naar de zin te maken. Hij zat altijd tussen z’n duiven en heeft hele grote successen mogen beleven. Helaas is hij op veel te jonge leeftijd overleden.

Graag had ik nog met hem de duiven bekeken en zijn mening over een duif willen horen. Hij was zonder twijfel de man die me het meest heeft geleerd over de duiven en waar Ik ook nog steeds naar kijk bij het beoordelen van een duif. Voor Frans was uitstraling, ogen en zachte pluim een vereiste en ze moesten van achter gesloten zijn, maar ook het karakter en omgang nam hij mee. Aan schuwe duiven had hij echt een hekel en dat heb Ik ook nog steeds.

Martin en Jan van Engelen Hedel

Mijn eerste duiven die veel Janssen bloed bezaten kwamen van het volgens mij destijds beste hok van Nederland, Martin en Jan van Engelen uit Hedel. Van hun weduwnaars heb ik late jongen in Rijen op de kweek gezet en de eerste kruisingen waren direct een schot in de roos. Deze duiven zitten nog altijd in de stambomen van mijn huidige duiven. De eerste jongen gekweekt uit onze superduif “den achttien” x 023, dochter van den 81 (broer Favoriet) x dochter Geeloger (Gebr Janssen) van Van Engelen, waren de 05 en de 06. Deze twee duiven hebben een enorme verbetering gegeven aan de stam duiven die ik aan het creëren was. Met Jan heb ik vele verkopingen, beurzen en olympiades bezocht en hokbezoeken gebracht in binnen en buitenland bij de absolute topliefhebbers in die tijd.

Een erg mooie tijd en wat al die toppers gemeen hadden, is het bekijken en keuren van de duiven. Er bestaat niets mooiers dan samen te kijken naar de toppers van andere liefhebbers. Dit is iets wat ik erg mis in deze tijd. Door de commercie is er erg veel veranderd in de sport en niet allemaal ten goede. Het lijkt soms wel dat veel liefhebbers echt praten over de duiven niet meer willen, alleen bij de echte toppers en top duivenliefhebbers gebeurt dit gelukkig nog wel. De duiven van Martin en Jan waren erg belangrijk voor het vervolg.

Johan en Albert Verhoeven Goirle

Via Frans de Hoogh had Ik een knappe Janssenduif gekregen die rechtstreeks van de familie Verhoeven uit Goirle kwam. Zij beschikten over een superhok met allemaal zuivere en rechtstreekse Janssen duiven.

Nadat Ik een bon had kunnen bemachtigen van Johan en Albert, ben Ik bij hen op bezoek gegaan en ben daar zeer goed behandeld. Vele jaren zijn er duiven vanuit hun hok naar Rijen gekomen en een groot aantal hebben de kolonie hier versterkt. Ook heb Ik samen met Albert en Johan een bezoek gebracht aan de Gebr. Janssen in Arendonk. Daar heb Ik vele toppers in handen gehad, ze werden speciaal voor Johan en Albert naar de huiskamer gehaald. Van dit bezoek heb ik foto’s gemaakt die Johan en Albert op hun stamkaarten gebruikten. Het mooiste compliment wat Ik heb gehad, was dat Albert en Sjef ma enkele jaren op bezoek kwamen in Rijen kwamen en onder de indruk waren van de kwaliteit op mijn hok. Vanaf het moment dat ik in Goirle op de hokken bij Johan en Albert was geweest, wilde ik dat niveau ook bereiken op eigen hok. Mooi is het dan om te horen dat het verschil volgens de heren duidelijk te zien was. Hett draait alleen om goede duiven en als je dan zo geholpen wordt, dan is dat genieten. Hiervoor ben ik de heren nog steeds dankbaar. Helaas leven de heren niet meer. Albert is veel te jong van ons heen gegaan. Hij was een nieuwe mentor voor me na de dood van Frans de Hoogh. Veel kleine dingen in de sport heb Ik bij de familie Verhoeven geleerd. Aan hun duiven heb ik heel veel te danken en nog steeds zitten er nazaten in mijn huidige duiven en winnen deze nog 1e prijzen. Zo is mijn eerste prijs op Sens jonge duiven dit jaar nog een 100 procent Verhoeven. Ik geniet van de Verhoeven duiven die altijd een plaatsje op mijn kweekhok houden. Natuurlijk wordt dit wel veel minder nu, de laatste rechtstreekse duiven waren van 2005 en die zijn er niet meer.

Op aanraden van Albert haalde ik 2 duivinnen bij Ad Schaerlaeckens die ook goed pakte op de Verhoeven duiven.

In 2007 haalde ik samen met mijn oom Rini van den Bogaard Hedel twee duiven bij Gerard Koopman. Deze duiven zorgde voor weer een enorme kwaliteitsimpuls. Hieruit kwamen duiven duiven die uit, gekruist met de Verhoeven duiven, die op alle niveaus aan de kop konden vliegen. Ook op Nationaal niveau.

Vanaf die tijd heb Ik mijn focus verlegd naar de dagfond vluchten. Niets is mooier dan duiven na een hele dag vliegen en hard werken thuis zien komen, Ik heb echt respect voor duiven die deze vluchten succesvol aankunnen. In het begin viel het allemaal nog niet mee. Ik had vrij snel best veel duiven die goed hun prijs konden vliegen, maar nog niet in de echte kop van de uitslag. Dit veranderde met het opvangen van mijn Marckske van Marc Verherstraten uit Lille. Deze doffer behaalde mijn eerste 1e NPO overwinning in 2008 vanuit Blois. Vanaf die dag is het op de dagfondvluchten beter gegaan, al is niet elk jaar hetzelfde. Mijn Marckske won als jaarling een Vitesse vlucht in Rayon 4 en als 2 jarige de overwinning vanuit Blois en vele kopprijzen. Daarnaast bleek het ook nog eens een goede kweker te zijn. Op dit moment zitten er nog verschillende kinderen en kleinkinderen van hem op het kweek- en vlieghok.

Met Rene van der Velden uit Kaatsheuvel ging de zoektocht naar betere duiven verder. Rene was erg goed met duiven van mijn hok lijn Marckske en uit de Verhoeven duiven. Samen hebben we duiven gehaald bij de Combinatie van Wanrooy uit Geffen en bij Gerard en Bas Verkerk Reeuwijk. Hier hebben we samenkweek mee gedaan. Ook heb ik via Rene duiven uit zijn allerbeste duiven en dan met name de Stealth lijn welke het soort van Henri van Doorn is en t oude soort van Henk Lughters. Een paar jaar geleden heeft Rene besloten de overstap te maken naar de ZLU en zijn zijn de beste duiven uit mijn oude lijnen teruggekomen op het hok in Rijen. Met de duiven van Rene ben ik ook goed geslaagd. Mijn 14e asduif 2019 pipa ranking ’t Witpenneke en Bleu Det zijn de toppers van de laatste jaren hier in Rijen en in hen zit het soort van Rene.

In 2014 haalde Ik mijn eerste duif bij Gerard en Bas Verkerk. Wat ik natuurlijk toen nog niet wist, was dat deze zoon Goofy de sleutel was naar het succes op de dagfond vluchten. Vanaf de eerste koppeling gaf hij met mijn Verhoeven en Koopman duiven geweldige nakomelingen. Het was echt een schot in de roos. Alle teletekst duiven in 2018 en 2019 zijn gekruiste duiven met de Verkerk duiven. Ik heb nu 4 rechtstreekse Verkerk duiven op mijn kweekhok en van de 3 oudste zitten er allemaal al duiven die het op de dagfond zeker goed gedaan hebben. Opvallend is dat in de stamboom van deze duiven bij alle de Olympic Solange zit, een duivin waar Ik helemaal weg van ben. Ik ben zeer goed geslaagd met de duiven van Bas en Gerard met de zoon Goofy als primus inter pares. Echt een superkweker. Zo is hij vader van mijn Magic Star en Anita. Kijk maar eens wat die gepresteerd hebben.

Duivensport doe ik ook echt voor mijn plezier en daarom kan ik ook echt genieten van de samenwerking met twee echte duivenvrienden. Ik heb het over Wout Damen van de combinatie Wout en Geanne Damen uit Dorst en John Stultjens van de combinatie Stultjens van Dongen uit Oosterhout. We zijn lid van dezelfde club in Oosterhout, een club waar keihard gespeeld wordt en met name op de dagfond. We zijn niet alleen elkaars grootste concurrenten op die vluchten, we helpen elkaar ook wanneer nodig en wisselen met elkaar uit de allerbeste duiven duiven uit. We spelen met deze duiven en genieten van elkaars prestaties op deze mooie dagfondvluchten. In de winter spreken we ook regelmatig met elkaar af op elkaars duiven eens te keuren en zo gezamenlijk de lat nog hoger te leggen. Dit heeft ons alle drie zeker geen windeieren gelegd. Al met grote regelmaat hebben we vroege duiven gepakt met een zuivere of kruising van elkaar.

Verder heb Ik met John (comb Stultjens van Dongen) samenkweek gedaan met hun fameuze 600. Deze doffer behaalde in het zware seizoen 2018 3x teletekst van de 4 keer dat hij is mee geweest en werd 2e dagfond duif in de Pipa ranking. Een echte topper welke we hebben gekoppeld aan Anita. Uit deze koppeling zitten enkele hele fijne duiven op mijn kweekhok en de jongen hieruit hebben al laten zien dat ze zeer veel in hun mars hebben, al zie Ik persoonlijk liever de prestaties als oude duif. Het jaar 2021 zal dit oa moeten uitwijzen, maar ik heb veel vertrouwen deze duiven. Ze zitten altijd strak in het pak en hebben de uitstraling, zoals mijn leermeester Frans de Hoogh graag zag.

Ook Rodger Wellens mag niet ontbreken hier. Sinds 2001 komt hij hier regelmatig langs en we gaan samen wel eens ergen een hok bezoeken. Al vele jaren gaan we ook samen naar het mooiste duivenfeest van het jaar: de Gouden Duif. Hij heeft zijn duiven van Jo en Florian Hendriks aan het kweekhok toegevoegd. Ik heb deze duiven gekruist met andere goede duiven, vooral van de eigen lijn. De eerste jonge hieruit zijn van 2020 en een mooi aantal van deze kruisingen komt in 2021 op het vlieghok.

Ik heb erg veel vertrouwen in de duiven die op dit moment mijn kweekhok bevolken en kijk dan ook zeer positief naar de toekomst voor mijn vlieghok. Natuurlijk weet ik ook wel dat mooie stambomen zijn zeker geen garantie voor een topduif, de uitslag bepaald uiteindelijk wat ze waard zijn, mar de kans is toch groter als je af en toe eens iets bijhaalt uit het allerbeste van een ander hok. Maar een ding is zeker: ik vergeet absoluut niet mijn oude basis in ere te houden.

G. & S. Verkerk

Afgelopen vrijdag 11-11 heb Ik een nieuwe aanwinst gehaald bij Gerard en Bas Verkerk in Reeuwijk, samen met John Stultjens hebben we er een leuke middag van gemaakt, het geeft me altijd weer energie als Ik bij Gerard en Bas ben geweest.

Ze zijn voor mij echte duivenliefhebbers en hebben zoveel kwaliteit zitten, als ik die mag bewonderen op hun hokken dan geniet ik echt van de duivensport en de liefhebbers die ik hierdoor heb leren kennen. Ik hoop er goed mee te gaan kweken vanaf 2023 en dat geeft zeker weer hoop voor de toekomst het is een erg fijne doffer meteen prima stamboom en dat geeft weer hoop.