Kweekhok – Rijen

Naast het bezigzijn met mijn vliegduiven is het kweken van mooie en hopelijk goede duiven ook een echte passie van me. Met het kweekhok Rijen heb ik twee doelen. Ten eerste goede prestatieduiven kweken voor mezelf. Ten tweede goede prestatieduiven kweken voor mijn duivenvrienden en eventuele kopers van mijn duiven.

Ik ben er erg trots op dat er de laatste jaren veel liefhebbers geslaagd zijn met duiven die ze hier hebben gehaald. Daar haal ik bijna net zoveel voldoening uit dan uit mijn eigen prestaties.

Ook op eigen hok zijn de prestaties de laatste jaren heel goed geweest. 2018 was echt een topjaar, een jaar waarin het iedere week echt “duivenweer” was met veel warmte en vaak noordoostenwind op het menu. Pittige vluchten waarbij de snelheid vaak niet al te hoog lag, echt werkweer. Dit geldt eigenlijk ook voorin 2019. Blijkbaar vinden mijn duiven dit prettig. Alle duiven die zich in deze twee jaar van voren hebben laten zien op de dagfondvluchten en/of teletekst hebben behaald, zijn aan het kweekhok toegevoegd.

Op het kweekhok is er nog steeds een sterke basis aanwezig van mijn de oude Jansen duiven afkomstig van het voormalige tophok J.Verhoeven en zonen Goirle. Deze basisduiven worden gekruist met het beste van de volgende liefhehebbers: Rene van der Velden uit Kaatsheuvel. Met hem heb ik aantal jaren samenkweek gedaan. In 2018 is hij overgetapt op het ZLU-spel. De beste vlieg- en kweekduiven voor de midfond en dagfondvluchten zijn naar mijn kweekhok verhuisd. Dit zijn duiven uit zijn stealth-lijn, Jo Ijpelaar uit Loon op Zand en veelal duiven uit mijn eigen oude soort die Rene hier heeft gehaald.

Daarnaast heb ik een aantal jaren duiven gehaald, via bonnen, bij de bekende combinatie Van Wanrooij uit Geffen. Hier bleken enkele formidabele kwekers onder te zitten.

Ook heb ik een zus van Blauwe Piet (5e duifkampion NPO 2019 1e afd 2 Brabant 200) van Dries en Gert de Hoogh uit Oosterhout. Die Blauwe Piet is een echte superduif en uit zijn ouders zijn al meerdere goede duiven gekomen.

De duiven van Gerard en Bas Verkerk hebben voor de echte impuls gezorgd op het kweekhok en dan met name voor de prestaties op de dagfond. De eerste duif die ik er gehaald heb is een zoon van de Goofy. Dit is een echter superkweker. Zo is hij vader van Anita en Magic Star, zie bij duiven, en heeft hij daarnaast nog verschillende goed presterende duiven voortgebracht. Ook uit de andere drie rechtstreekse duiven op het kweekhok zitten zijn al goede en bruikbare duiven zijn gekomen. Opvallend is dat in alle stambomen van de Verkerkduiven de echte topduiven zitten en met name Olympic Solange. Bijna alle duiven die bij mij teletekst hebben gevlogen komen uit de combinatie Verkerk x de Oude Verhoeven/Jansen lijn. Anita is een uitzondering. Zij is gekweekt uit Goofy, 100% Verkerk, maal een duivin van de Comb Reedijk Jongekrijg welke ook weer voor 75% Verkerk soort bestaat x de Jansenlijn van de combinatie.

Mijn goede duivenvriend Rodger Wellens uit Tilburg heeft zeer goede contacten in de duivensport. Via hem worden er ook af en toe kweekduiven ingebracht. Zo zijn er in 2020 verschillende duiven van het tophok Jo en Florian Hendriks uit Nijswiller op het kweekhok gekomen. Met name de duiven uit de Koopmanlijn via Florian hebben al als jonge duif laten zien dat ze veel potentie hebben. Natuurlijk moeten ze dit als oude duif ook bewijzen, maar ik heb er veel vertrouwen in. Dit geldt eigenlijk wel voor de hele ploeg jonge duiven die het als jaarling mag gaan bewijzen.

Een absolute toegevoegde waarde zijn ook de duiven uit de samenkweek met de combinatie Stultjes van Dongen uit Oosterhout. Mijn beste duivinnen Magic Star en Anita, hebben gekoppeld gezeten aan de vader 600 en de 600 zelf. De 600 is een absolute supercrack op de dagfond met o.a.driemaal teletekst in 2018. De nakomelingen van deze samenkweek zit netjes verdeeld over de kweehokken van ons allebei.

Daarnaast zitten er ook kinderen van de Gouden crack’s, de 600, 144, en 360 op het kweekhok. Dit zijn allemaal duiven die niet 1 jaar, maar meerdere jaren kopprijzen hebben behaald op afdelingsniveau en Nationaal. Ook met de duiven van John Stultjens en Frans van Dongen heeft mijn kweekhok een enorme stap voorwaarts gemaakt. Ook hier geldt weer dat de resultaten van deze duiven de komende jaren moeten laten zien of mijn vertrouwen terecht is.

Al met al ben ik zeer tevreden met dit kweekmateriaal. De lat komt steeds hoger te liggen en het selecteren wordt steeds lastiger, omdat er met regelmaat voor duiven die goed gepresteerd hebben of bruikbare duiven hebben voortgebracht geen plek meer is. Maar ik klaag niet over deze luxe. Alleen een strenge selectie maakt je sterker.