Spelsysteem

Vanaf de start op mijn huidige adres had ik een mooi duivenhok achter in de tuin staan, waarop ik met oude en jonge duiven speelde. De doffers op weduwschap en de jonge duiven gewoon bij elkaar op een nestje. In 2005 heb ik speciaal voor de jonge duiven een nieuw hok gebouwd. Als snel bleek dat dit op dat moment veel te groot was, zodat Ik toen heb besloten om ook met duivinnen te gaan spelen. Dit is vanaf de eerste dag zeer goed gegaan en de prestaties schoten omhoog. Het grote voordeel van het spelen met beide geslachten is, dat je sneller weet wat de goede duiven zijn. Daarnaast zijn duivinnen veel beter in staat het spel iedere week vol te houden van april tot en met september.

Ik heb de mogelijkheid om met ongeveer 24 koppels te spelen. Het getal 24 is zeker niet heilig. Dit is afhankelijk van de selectie en het aantal jonge duiven die ik dat jaar over houdt. Helaas ontkom ik ook niet aan verliezen en ik probeer de lat voor het vlieghok wel hoog te houden en niet zomaar alles wat over is door te houden. Het ene jaar zijn de prestaties uiteraard beter dan het andere jaar. Zo vielen de duivinnen dit jaar wat tegen. Waarschijnlijk door de corona heb ik ze onvoldoende onder controle kunnen houden, waardoor ze met elkaar aanliepen. Ook heb ik er wat verspeeld van de vluchten, waardoor enkele koppeltjes verbroken waren wat niet bevorderlijk is voor het spel.

De duiven trainen eenmaal daags in de avond. In de ochtend heb ik hiervoor geen tijd ivm mijn werk. Bij thuiskomst van mijn werk gaan eerst de duivinnen los voor een goed uur. Deze worden verplicht tot trainen. Ik ben wel van mening, dat ze vanzelf goed trainen als de vorm er is. Je kunt dit niet forceren. De doffers trainen na de duivinnen. Ik merk de laatste jaren dat de prestaties van de doffers minder zijn dan die van de duivinnen. Eigenlijk vind ik dit best wel vreemd, omdat de doffers broers zijn van mijn beste vliegduivinnen. Duivinnen lijken echter veel gemakkelijker te functioneren in dit spelletje. Het grote voordeel van duivinnen is vooral, dat ze veel sneller herstellen van een pittige vlucht en dat ze van nature veel rustiger zijn. Je hebt er eigenlijk veel minder omkijken naar. Overdag zitten ze in de open ren, ś nachts verblijven ze binnen.

Voor het jaar 2021 heb ik besloten ook met 12 doffers op traditioneel weduwschap te spelen. Deze worden dan speciaal voorbereid voor de dagfondvluchten. Naast het feit dat duivinnen rustiger zijn, heb ik t idee dat de mindere prestaties van de doffers ook komen, doordat Ik teveel toon om de duivinnen goed te motiveren. Een mooie test dus om te zien of de doffers zo beter presteren. Ik heb een mooie ploeg jonge doffers van 2020 overgehouden en daarmee ga Ik verder in 2021.

Het voersysteem is bij beide geslachten nagenoeg gelijk. Bij thuiskomst krijgen ze genoeg sportmengeling om te herstellen. Daarna krijgen ze in het begin van de week relaxmengeling om dan naar het einde toe weer over te schakelen op sport. Als de afstanden verder worden, krijgen ze ook extra vetrijke mengeling. Gevoerd worden Daimond mengelingen van Paloma. Aan bijproducten krijgen ze niet veel. De mineralen en het conditiepoeder van dierenarts Marien gaan wekelijks over het voer met wat koudgeperste lijnzaadolie. Op medisch gebied krijgen ze alleen iets als het echt nodig is. Al heel wat Jaren is de heer Fernand Marien hierin ook mijn adviseur. Jarenlang ging ik bij hem op consult in Kaatsheuvel, helaas komt hij nu niet meer zo vaak.

Voor het spel met de jonge duiven heb ik eigenlijk niet veel tijd. Vanaf het moment dat ik vakantie krijg, heb ik wat meer tijd en probeer ik ook met de jonge duiven mooie prestaties neer te zetten. Het ene jaar speel ik ze op de deur, het andere niet. Dat is afhankelijk hoeveel doffers en duivinnen ik heb. Ik probeer ze dan ook een paar keer per week te lappen. De laatste jaren heb met name door mijn drukke baan wat minder jonge duiven gekweekt. Een veertigtal. In 2020 heb ik echter weel eer een flinke groep gekweekt om goed te kunnen aanvullen. Uit ervaring weet ik nu namelijk, dat minder jonge duiven op het hok, wat me erg goed leek voor de gezondheid etc, niet minder verliezen oplevert. Gelukkig heb ik een prachtige ploeg jonge duiven over gehouden en zitten er zowel prachtige jonge doffers als duivinnen uit mijn beste oude duiven en kwekers, waarmee ik in 2021 goede prestaties hoop neer te zetten. Ik heb er alle vertrouwen in.