Stam Opbouw

Sinds mijn 6e jaar ben ik actief in de duivensport.
Mijn vader Karel van den Bogaard had duiven en als klein manneke mocht ik in een klein hokje enkele duiven verzorgen, die telkens weer bij hem binnen vlogen.
Later kreeg ik achter in de hoek een klein hokje, waarop ik mijn eerste vluchten speelde, helaas met wisselend succes.
Na verloop van tijd ging het steeds beter en werd ik steeds fanatieker en in 1984 was ik de eerste generale kampioen van de jeugd van de gehele afdeling Midden Brabant.
Wijlen Frans de Hoogh was mijn mentor van wie ik veel tips heb. Het belangrijkste wat ik wellicht wel bij hem heb meegekregen is het in handen hebben van zeer veel goede duiven en contacten opgedaan heb met diverse toppers uit Midden Brabant.
Ook plaatsgenoot Janus Metsaars heeft mij goed geholpen in de begin periode.

In 1986 was het voor mij duidelijk er moesten andere duiven komen in Rijen.
Op dat moment hadden wij maar 1 goede duif n.l. de H82-1177618 (de Achttien) welke het wekelijks presteerde een mooie prijs te vliegen.
De rest bakte er niets van en dan is het moeilijk hogerop te komen. Van slechte duiven kun je geen goede kweken.

1986 is voor mij dan ook het jaar dat ik voor het eerst op zoek ben gegaan naar de beste Janssen duiven die er in onze omgeving rondvlogen.
Deze heb ik in eerste instantie gevonden bij Martin en Jan van Engelen uit Hedel. Een duivin van hun hok gaf een eerste duidelijke kwaliteitsimpuls.
Ook de vele hokbezoeken en duivenverkopingen die ik met Jan heb beleefd hebben mijn inzicht in de duivensport verbeterd.
Door de jaren heen, de topjaren op de vitesse en midfond van deze combinatie, heb ik daar diverse goede duiven gehaald die nu nog in mijn stam zitten.
Jan en Martin hadden rechtstreekse Gebr. Janssen Arendonk duiven op het hok, maar ook via Boy Peeters uit Venlo en via Jos van Limpt de Klak uit Reusel.

In 1987 ben ik via een bon aan bijzonder goede duiven gekomen van Johan, Albert, en Sjef Verhoeven uit Goirle. Zij beschikten wellicht over de sterkste Janssen kolonie in het Brabantse.
Tegen deze absolute toppers uit de Midden-Brabantse duivensport decennialang moest ik wekelijks spelen en zag dus iedere week wat voor een geweldige uitslagen ze maakten.
Als jonge liefhebber wilde ik daar graag mee in contact komen. Ik werd van het begin af aan zeer hartelijk ontvangen en door de jaren heen heb ik er vele bezoekjes gebracht.
Vele goede duiven zijn er verhuisd naar mijn hokken in Rijen en daarnaast kon ik altijd bij ze terecht voor een vraag of een goed advies.
Helaas is vader Johan enkele jaren overleden en sinds dit jaar is ook Albert niet meer onder ons.
Momenteel zitten er nog 8 rechtstreekse Verhoeven duiven op mijn kweekhok. Uit deze duiven kweek ik nog steeds mijn beste duiven en ook in kruising leveren ze toppers.
Ik heb mijn hart aan deze duiven verloren en ik zal er altijd voor zorgen dat deze duiven de basis van mijn stam zullen blijven vormen.
Door het overlijden van Albert voel ik het als ware als mijn taak het ras Verhoeven Goirle niet verloren te laten gaan.

In mijn verdere zoektocht naar Janssen duiven ben ik in 1995 in contact gekomen met de Comb Lamers van de Linden uit Kaatsheuvel.
Jan en Leo speelden toen ons hele samenspel al jaren op een hoop met vooral Janssen duiven.
Met deze combinatie wordt er bijna jaarlijks wat geruild uit de beste duiven. Ook deze inbreng is van belang op mijn hok.

Ook de duiven van mijn goede vriend Gerard van Hassel hebben een grote stempel op mijn huidige duivenbestand, Ik heb bij Gerard uit zijn rechtstreekse klakduiven (via Toon Boogers uit Eindhoven) jongen gehaald lijn geschelpte Marietje x Geeloger deze duiven doen het prima met de oude basis duiven van J.Verhoeven en ZNN Goirle

In 2000 heb ik op advies van Albert Verhoeven 2 duivinnen aangekocht bij Ad Schaerlaeckens, welke in mijn stamduiven zijn ingebracht. Deze duivinnen gaven mij een impuls op de dagfondvluchten. De Gerrit (1e afd7 Chantilly 2007) is een duif gekweekt uit een doffer van Comb Lamers van de Linden X een duivin die ik rechtstreeks bij Ad Schaerlaeckens heb aangeschaft.

In 2007 ben ik samen met Rini bij Gerard Koopman geweest in Ermerveen en daar hebben we 2 doffers gehaald welke een nieuwe impuls hebben geven aan de vliegploeg.
De eerste jongen gekweekt in 2009 deden het al goed. De duiven van 2010 doen het nog een stuk beter, 1e duifkampioen de 255, 2x eerste prijs MFC de langstraat 2011 Strombeek(2671d) en Sens(1818d) zijn weer kleinkinderen van deze Koopman duiven.
Ook bij andere liefhebbers presteren deze duiven geweldig. (zie beste duif van Nederland 2015 bij Louis en Eugene Stabel Goirle)

In 2010 en 2011 hebben we samenkweek gedaan met niemand minder dan Jos Thone uit As.
Twee duivinnen uit zijn beste lijnen ( Avril (Avrils Gold) en Ovi ) zijn gekoppeld geweest voor elk 2 rondes aan Marckske, 1e nationaal Blois 2008 NPO afd 2 en Brabant 2000.
De jongen uit deze koppelingen zijn eerlijk verdeeld tussen Jos en mij. Het zijn bijzondere duiven die we dit jaar in onze stam gaan brengen.

Alle duiven die op het kweekhok zitten hebben ongeveer 3-4 jaar zeer goed gepresteerd op de vlieghoken van Rini van den Bogaard Hedel (tot 2012) of bij de Comb Wellens Heeswijk-Dinther.
Om zo de oude stam van wijlen Johan en Albert Verhoeven uit Goirle vast te houden. In 2014 ben Ik duiven gaan halen op een ander tophok namelijk bij Gerard en Bas Verkerk uit Reeuwijk,
gekoppeld aan de oude stam van mijzelf geeft dit al direct mooie resultaten. Op het kweekhok heb ik plaats gemaakt voor enkele nieuwe duiven van de beste liefhebbers van Nederland.
Samen met duivenvriend Rene van der Velden uit Kaatsheuvel heb ik duiven gehaald bij de Comb van Wanrooij uit Geffen, uit diverse topduiven hebben we jongen zitten.
Deze zitten nu in 2015 voor de eerste 3 rondes gekruisd met mijn beste duiven in Juni worden ze nog een keer zuiver gekoppeld de van Wanrooijs en de Verkerkduiven.

In 2016 zijn de van Wanrooij duiven gekoppeld aan de G & S Verkerk duiven, het koppel waaruit het eerste jaar zowel bij mij als bij Rene van der Velden zeer bruikbare duiven uit zijn gekomen.
Zitten ook dit jaar weer samen.